Arteriográf vizsgálat

Tájékoztató

Ismert, hogy a magyar lakosság egészségi állapota összevetve más európai országokéval rendkívül kedvezőtlen. Különösen az elhízás és a különböző rizikófaktorok (dohányzás, alkohol, stressz, magas koleszterinszint) miatti szív–, és érrendszeri megbetegedések – érelmeszesedés, magasvérnyomás, szívinfarktus, sztrók – tekintetében vagyunk sajnos a megbetegedési és halálozási lista élén. Ezek pedig magukkal hozzák más megbetegedések, – úgy mint, cukorbetegség, a túlsúly miatti mozgásszervi betegségek gyakoribb előfordulását.

Ezen betegségek nemcsak az egyénre nézve járnak súlyos következményekkel, sok esetben leszázalékolással, rokkantsággal, hanem gazdasági szempontból is felmérhetetlen veszteség: a megnövekedett táppénzes állomány, a munkaerő csökkenése és kiesése . A lakosság egészségi állapota javításának legolcsóbb és leghatékonyabb módja a megelőzés.

Ehhez segít hozzá az ún. Arteriográfiás szűrés. Ez egyszerű, gyors módszer, melynek lényege, hogy a vérnyomásméréssel észlelhető pulzushullám számítógépes kiértékelésével képet kapunk a kis erek, a főütőér(aorta) és a szív állapotáról. Ez a módszer olyan érzékeny, hogy már a kezdeti kis eltérés is észrevehetővé válik, így igen korán mód van a hatásos kezelésre, ezáltal nem alakulnak ki a súlyosabb elváltozások a szívben és az érrendszerben. Úgyszintén fontos, hogy ezzel a módszerrel a már kialakult betegségek kezelésének eredményessége is lemérhető!

Fontos tudni, hogy a szűrés nincs korhoz kötve, minden korosztályt érint.

Ismert, hogy a fiatalok között megnőtt az elhízottak, cukorbetegek, magasvérnyomásos betegek aránya, akiknél várható fiatal felnőtt korban további szív– és keringési betegségek fellépése. Kifejezetten veszélyeztetett a 30–55 év közötti korosztály! Ezért hangsúlyozottan fontos már a fiataloknál, sőt gyermekkorban az arteriográf szűrés.

Már sok cég vezetője – felismerve a fentebb tárgyalt egészségkárosodás káros kihatásait – bevezette a munkatársai részére az ún. Manager Szűrést. Ez azonban általában – kevés kivétellel – még nem foglalja magába az Arteriográf szűrést. Ezért ajánljuk a mérésünket, mint a Manager Szűrés szinte legfontosabb elemét, amelyet a cégeknél is el tudunk végezni. A mérés kapcsán, – ha igény van rá, – tanácsot adunk a további teendőről. A mérés feltételeiről (mit kell betartani ahhoz, hogy a mérés értékelhető legyen) a vizsgálat leírása fejezetben olvashatnak.

vissza az oldal tetejére