Arteriográf vizsgálat

Az Arteriográf módszer

(orvosok és a szűrővizsgálat iránt mélyrehatóbban érdeklődők részére)

Arteriogram

Az Arteriográf szűrővizsgálat lényege:
az oszcillometriás vérnyomásmérés során összegyűjtött oszcillometriás jeleket (pulzusgörbét) számítógépes kiértékeléssel fel tudjuk használni a kardiovaszkuláris rendszer állapotának feltérképezésére.

Ezzel az ún. non-invaziv módszerrel fontos információkhoz jutunk melyeket az alábbiakban részletezünk:

Az endothel/vascularis dysfunkcio alapja, hogy csökken a nitrogénmonoxid termelődése, ezáltal fokozódik az értónus, így nő a teljes perifériás vascularis ellenállás. Ezt fejezi ki az Augmentációs index (AIx). Ez az egyik fő vizsgálati irány. Az arteriosclerosis korai stádiumában – a kóros folyamat még reverzibilis. Az Arteriograf jelentősége, hogy az eltérést ebben a korai szakaszban tudja kimutatni.

Az aorta pulzushullám terjedési sebességének mérésével – ao PWV – az aortafal rugalmasságáról kapunk képet: minél merevebb az érfal, annál magasabb a pulzushullám terjedési sebesség értéke. Az érfal merevségét a vérnyomás is befolyásolja: magas vérnyomás esetén nő az érfal merevsége, ugyanígy a tachykardia vagy a perctérfogat emelkedése estén is nő a vér térfogat. Ezek a tényezők az aorta falának a feszülését okozzák, amelyek befolyásolják az aortában a pulzushullám terjedési sebességét.

A fentieken kívül még az alábbi értékekre kapunk felvilágosítást:

vissza az oldal tetejére